Fri frakt ✔ Snabb leverans ✔ Auktoriserad återförsäljare ✔
pigmentringer-300x300

Pigmentering

Pigmenteringar är relativt vanligt, speciellt vid hög solexponering eller t.ex. vid hormonförändringar, graviditet samt även vissa hormonpreparat kan huden reagera med pigmentförändringar ”bruna fläckar” (hyperpigmentering). Det kan ibland röra sig om enskilda fläckar och ibland utspridda och angränsade fläckar som kan kännas som en ojämn och fläckig hudton. Det första du nu måste ta tag i är att se över hur du beter dig vid solexponering, använd daglig solskyddsfaktor för att inte trigga melaninet ännu mer. Pigmenteringar är ett vanligt problemområde inom hudvård. Det finns hyperpigmenteringar som är en överproduktion av melanin och hypopigmenteringar som är en underproduktion. Överproduktionen sätts igång av flera faktorer, såsom solexponering, genetiska faktorer, ålder, hormonförändringar och hudskador eller inflammation. Hypopigmentering kan bero på genetik, brännskador, kemisk påverkan (produkter), infektioner eller sjukdomar.  
 
Pigmentfläckar i form av ”åldersfläckar” orsakas av intensiv eller långvarig solexponering och de uppkommer med stigande ålder. Detta är ett vanligt hudtillstånd, speciellt då många har slarvat med solskydd och njutit lite för mycket av solen många gånger. Solskyddet är en mycket viktig del i ett motverka pigmenteringar och det är också viktigt att tänka på att använda solskydd året runt. Men det finns också kraftfulla ingredienser som kan förbättra pigmenteringar. Här är retinol en hjälte med sina upplysande egenskaper. Vitamin B3 (niacinamide) är ett annat super exempel och också azelainsyra ger en ljusare och klarare hudton. Och glöm inte lystergivande vitamin C! 

Får du istället bortfall av pigment (vita/ljusa) kallas detta för hypopigmentering och beror oftast på brännskada, kemiska produkter, ärftlighet, sjukdomar eller infektioner som kan ha utöst detta. Hypopigmentering kan bero på genetik, brännskador, kemisk påverkan (produkter), infektioner eller sjukdomar. 

Tips:  

Investera gärna i en fin solhatt/keps i år, samt en bra dagkräm med högt SPF i, glöm inte att smörja på var 2–3 timme (beroende på SPF skyddet). 

Man har sett att huden mår bättre av stärkt tarmflora, vilket kan vara bra att ha koll på överlag oavsett hudproblem.  

Undvik:  

Överdriven solning, se över hormoner samt hud rutin. 

Behandling mot pigmentering: 

Klicka här för rekommenderade produkter

Share this post

Dela på facebook