Fri frakt ✔ Snabb leverans ✔ Auktoriserad återförsäljare ✔
keratosis

Keratosis pilares

Keratosis pilaris är ett tillstånd då det bildas ett överskott av keratin som kan täppa igen hårfolliklarna (hårsäckarna) i huden. Tillståndet är mycket vanligt. Kan förekomma i ung ålder men kan även förekomma vid vuxen ålder. Små knottror på överarmar, framsida lår, kinder eller skinkorna. Kan likna konstant ”gåshud” med rodnad.

Keratosis Pilares förekommer hos både män och kvinnor. Man har sett att något fler män är drabbade av Keratosis pilares. Orsaken är okänd, men man har sett att atopiker och ichtyospatieneter kan ha ett samband.

Keratosis pilaris är en rubbning av hudens förmåga att bilda normalt hornlager, det vill säga översta hudlagret. När huden förnyas fastnar de gamla hudcellerna i hårsäckarnas utförsgångar så att det bildas en liten fjällig plugg, en så kallad hornplugg. Tillståndet ses framförallt kring hårsäckarna på överarmar, lår och kan även förekomma på kinderna. Huden känns ojämn, knottrig och är ibland också röd.

Utslagen som bildas ger ingen klåda eller några andra direkta besvär förutom att området känns strävt och knottrigt och därmed kan upplevas obehagligt eller estetiskt störande. Huden är också ofta väldigt torr. Undvik att försöka klämma hornpluggarna. En del upplever att tillståndet blir värre vintertid och att tillståndet förbättras på sommarhalvåret. Keratosis pilaris är delvis ärftlig och kan inte botas med läkemedel, men det finns mycket man kan göra med bra hudvårdsprodukter. Återfuktande body lotions hjälper delvis. Vill du verkligen behandla din Keratosis bör du satsa på en kräm som innehåller någon typ av exfolierande ingrediens, såsom ezymer, AHA, BHA eller PHA, dessa hjälper till att lösa upp hornpluggarna och jämna till hudytan.

 

Tips:

Fuktighetskrämer eller mjukgörande krämer som innehåller AHA, BHA och PHA syror har god effekt på Keratosis pilares.

 

Undvik/ uteslut:

Tjocka och feta krämer som täpper igen huden bör undvikas.

 

Rekomenderade behandingar:

   

 

Share this post

Dela på facebook